Ganglion

social-buttons
Ganglion

Een ganglion is een goedaardige zwelling die vooral optreedt aan de pols en hand, maar soms ook op andere delen van het lichaam. Meestal zit de zwelling in de buurt van een pees. Het vocht in de zwelling wordt aangevoerd vanuit de pees. Gelukkig levert een ganglion niet altijd klachten op, sommige mensen hebben er helemaal geen last van. In deze gevallen is behandeling dan ook vaak niet nodig.

Oorzaak

Een duidelijke oorzaak van een ganglion is meestal niet aan te geven. Soms kan overbelasting een rol gespeeld hebben. Wel is het zo dat iemand die al eens een ganglion heeft gehad, een grotere kans heeft dat het opnieuw optreedt, vaak ook weer op dezelfde plek.

Symptomen

Het ganglion bestaat uit een zwelling in de buurt van een pees die gevuld is met vocht uit die pees. De meeste mensen hebben geen last van de zwelling, en hoeven dan op zich niet behandeld te worden. Het ganglion kan echter ook op plekken zitten waar het (vinger) gewrichten of weefsel in de weg zit waardoor het omringende weefsel in de verdrukking komt. Vooral in de pols kan dit optreden. In dergelijke gevallen is behandeling wel noodzakelijk.

Behandeling

Ganglions kunnen op 2 manieren behandeld worden. Meestal wordt het ganglion leeggezogen. De overblijvende holte wordt daarna ingespoten met een ontstekingsremmende vloeistof. Frequent massage van de behandelde plek is de dagen daarna noodzakelijk. Bij deze behandeling bestaat wel een kans dat het ganglion terugkeert.

Het alternatief voor leegzuigen is operatieve verwijdering. Kans op terugkeer van het ganglion is dan een stuk kleiner.

Alternatieve benaming(en): Slijmcyste
Risicosporten: Niet specifiek
Gepubliceerd in: Andere blessures

Blessures behandelen met KT-Tape

Veel blessures zijn goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de spieren en pezen aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning waardoor de spieren ontspanen. Daarnaast heeft deze tape een positieve werking op het fysiologische herstel, iets wat "gewone" sporttape niet kan.