Kneuzing

social-buttons
kneuzing

Een kneuzing is een beschadiging van onderhuids weefsel, waarbij de huid zelf niet beschadigd, er komt dus geen bloed bij vrij. Kneuzingen onstaan relatief vaak bij contactsporten, zoals veel vechtsporten en bv rugby, of sporten waarbij het risico op vallen vrij groot is. De meeste kneuzingen gaan snel over, meestal binnen 2-3 weken, vaak al na enkele dagen. Er ontstaat zelden blijvend letsel. Wel is het zo dat leken een kneuzing soms verwarren met een botbreuk, dus ga bij erge pijn vooral snel naar een arts om hierover uitsluitsel te krijgen. Een kneuzing is vaak blauw, en kan gepaard gaan met een bloeduitstorting, en soms een ontsteking.

Oorzaak

De oorzaak van een kneuzing is meestal contact met een stomp voorwerp of lichaamsdeel, waarbij wel een beschadiging van weefsel optreedt, maar er geen open wond ontstaat. Kneuzingen ontstaan daardoor vaak bij vechtsporten, rugby, etc. Het getroffen weefsel reageert met een bloeduitstorting doordat de bloedvaten onderhuids beschadigen of een ontsteking, waardoor het gekneusde weefsel vaak verkleurt.

Symptomen

De symptomen van een kneuzing zijn vooral pijn op de plek van de kneuzing. Vrijwel altijd verkleurt het weefsel blauw, en voelt de kneuzing stijf aan. Ook treedt vaak een zwelling op door vocht onder de huid.

Behandeling

De meeste kneuzingen hoeven niet door een arts behandeld te worden. Meestal gaan ze vanzelf over, maar het kan zin hebben om het genezingsproces te versnellen door de kneuzing te koelen, en om een drukverband aan te leggen. Inien van toepassing kan het zin hebben om de getroffen plek rust te geven.

Bij veel pijn kan een pijnstiller genomen worden, of pijnstillende zalf op de huid. De pijn hoort wel na enkele dagen snel minder te worden. Is dat niet zo, ga dan naar een arts.

Alternatieve benaming(en): Contusio
Risicosporten: Contactsporten en extreme sports
Gepubliceerd in: Andere blessures

Blessures behandelen met KT-Tape

Veel blessures zijn goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de spieren en pezen aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning waardoor de spieren ontspanen. Daarnaast heeft deze tape een positieve werking op het fysiologische herstel, iets wat "gewone" sporttape niet kan.