Peesontsteking

social-buttons
peesontsteking

Peesontstekingen (tendinitis) komen vaak voor bij sporters. De pezen zijn verantwoordelijk voor de verbinding tussen spieren en botten. Alle krachten die de spieren uitoefenen lopen dan ook via de pezen, waardoor er vaak erg grote krachten worden uitgeoefend, op een erg klein oppervlak. Sporters zijn met name gevoelig voor peesontsteking door het vaak herhaald bewegen met grote kracht en intensiteit. Peesontstekingen kunnen in allerlei lichaamsdelen optreden. Bekende voorbeelden zijn o.a. achillespeesontsteking, tenniselleboog, schouderklachten en hielspoor.

Oorzaak

Peesontstekingen onstaan meestal door een vorm van overbelasting van de betreffende pees. De overbelasting kan optreden in de vorm van te zware kracht ineens, of lagere belasting die juist heel vaak en op dezelfde manier herhaald wordt. Ongetraindheid speelt ook een rol. Pezen die geleidelijk aan belasting gewend raken kunnen de krachten meestal goed verwerken. Ook lichaamsafwijkingen (bv voetafwijkingen) kunnen een onbalans in het lichaam veroorzaken waardoor de pees overmatig belast wordt. Ouderen zijn vaak relatief gevoelig voor ontstoken pezen.

Door overbelasting kunnen de pezen miniscuul beschadigd raken. Als de pees vervolgens niet de kans krijgt om te herstellen zal deze ontstoken raken.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van een peesontsteking is de pijn die optreedt in de pees. Meestal is de pijn de hele tijd aanwezig, maar het niveau kan fluctueren. Veel mensen klagen over opstartpijn, die minder wordt als de spieren zijn opgewarmd.De pijn is bij een beginnende blessure vaak gering, maar wordt erger naarmate deze vordert.

Naast pijn kan de pees warm en gezwollen aanvoelen, en kan het weefsel merkbaar anders aanvoelen. Soms kan er een vochtophoping in het weefsel optreden.

Behandeling

Het grootste probleem bij de behandeling van peesontstekingen is dat het peesweefsel dicht en slecht doorbloed is. De genezende stoffen in het bloed kunnen daardoor niet optimaal doordringen tot de ontsteking. Hierdoor zijn peesontstekingen vaak langdurige blessures. Genezing kost dus vooral veel tijd en geduld.

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan peesblessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

Veel peesontstekingen worden behandeld bij de fysiotherapeut. deze zal vaak voorzichtige rek- en strekoefingen voorschrijven. Daarnaast worden de laatste jaren vaak goede resultaten behaald met shockwave behandeling, ook wel E.S.W.T. genoemd.

Soms worden ook injecties met corticosteroïden of zelfs operaties toegepast, maar beide zijn tegenwoordig minder populair vanwege bijwerkingen, complicaties, en niet altijd bewezen effectiviteit.

Alternatieve benaming(en): Tendinitis
Risicosporten: Meerdere
Gepubliceerd in: Andere blessures

Peesontstekingen behandelen met KT-Tape

Veel peesontstekingen zijn goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de spieren en pezen aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning waardoor de spieren ontspanen. Daarnaast heeft deze tape een positieve werking op het fysiologische herstel, iets wat "gewone" sporttape niet kan.