Slijmbeursontsteking

social-buttons
Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking kan op verschillende plekken in het lichaam voorkomen. Wel is het zo dat een slijmbeursontsteking relatief vaak voorkomt op bepaalde plekken, zoals aan de knie, heup, schouder en achillespees. Slijmbeurzen vormen een beschermende laag tussen verschillende botdelen die elkaar anders zouden kunnen beschadigen. Ze worden gevormd door een met vocht gevuld zakje, omhuld door slijmvliezen. Ontsteking van een slijmbeurs kan optreden door een trauma als een val of botsing, maar ook door langdurige overbelasting, of plotselinge pieken in de belasting. Door de ontsteking kan de slijmbeurs pijnlijk aanvoelen, en kan ook bewegen moeizaam gaan. Slijmbeursontsteking kan bij allerlei sporten optreden.

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak van een slijmbeursontsteking zijn repetitieve bewegingen of houdingen die de slijmbeurs bij de gewrichten irriteren. Hierdoor ontstaat dan vaak een ontsteking. Veel of hard gooien, of iets hoog boven je hoofd tillen, langdurig op je ellebogen leunen, maar ook hardlopen (slijmbeursontsteking aan de achillespees).

Anderszijds kan een plotseling trauma door een val of een botsing ook slijmbeurs ontsteking veroorzaken. De slijmbeurs raakt dan beschadigd en geneest niet goed, maar raakt ontstoken.

Vooral hier vind je veel informatie over slijmbeursontsteking in de schouder

Symptomen

Het belangrijkste symptoom van een slijmbeursontsteking is een geleidelijk vergerende pijn in of rond het gewricht. Hierdoor kan het gewricht ook minder beweeglijk en flexibel worden. Vaak zal het gewricht ook wat gezwollen zijn, en bij belasting wordt de pijn erger. Ook leunen is pijnlijk. Sommige bewegingen kunnen ook voor een plotselinge pijnscheut zorgen. Vaak is er een zwelling van het weefsel waar te nemen, en kan de huid rood zijn.

Sommige slijmbeurzen liggen relatief dicht onder de huid, waardoor ze gevoelig zijn voor wondjes, en daardoor geinfecteerd en ontstoken kunnen raken.

Behandeling

Neem vooral rust, en vermijd indien mogelijk de beweging of sport die de blessure heeft veroorzaakt. Ook koel houden en het innemen van ontstekingsremmende middelen kan helpen. Als de ontsteking niet snel vermindert, ga dan naar een fysiotherapeut of arts.

Deze kunnen de slijmbeursontsteking behandelen met oefeningen, maar soms worden ook injecties met corticosteroïden toegepast, drainages (om het vocht weg te krijgen), of in serieuze gevallen zelfs een operatie.

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

Alternatieve benaming(en): Bursitis
Risicosporten: Niet specifiek
Gepubliceerd in: Andere blessures

Blessures behandelen met KT-Tape

Veel blessures, dus ook slijmbeursontstekingen, zijn goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de spieren en pezen aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning waardoor de spieren ontspanen. Daarnaast heeft deze tape een positieve werking op het fysiologische herstel, iets wat "gewone" sporttape niet kan.