Spierpijn

social-buttons
spierpijn

Bij spierpijn heb je pijn, kramp of een stijf gevoel in de spieren. Spierpijn ontstaat omdat de spieren bij grote inspanning door zuurstoftekort melkzuur en afvalstoffen aanmaken in het bloed wat niet snel genoeg kan worden afgevoerd. Ook kleine spierscheurtjes kunnen spierpijn veroorzaken. Spierpijn kan enerszijds direct na het sporten optreden, of juist met wat vertraging de volgende dag. Meestal herstel je snel van spierpijn en is na een paar dagen de pijn weg.

Oorzaak

Specifieke oorzaken van spierpijn kunnen de volgende zijn:

  • Overbelasting
  • Ongebruikelijke spierbelasting
  • Kramp
  • Spierscheurtjes, of in extreme gevallen zweepslag
  • Ziekte, bv griep

Vooral weinig gebruikte, ongeoefende spieren die plotseling blootgesteld worden aan grote inspanning leveren een grote kans op spierpijn op.

Symptomen

Het belangrijkste symptomm van spierpijn is natuurlijk de pijn in je spieren. Soms kan dat zo erg zijn dat bewegen lastig en pijnlijk is. Het trekt eigenlijk altijd wel weer weg. Dat duurts gemiddeld 1 tot 3 dagen, afhankelijk hoe erg de spierpijn was.

Behandeling

Preventie is de beste behandeling, dus zorg dat je spieren getrained zijn voordat je activiteiten onderneemt, en zorg voor een goede warming-up. Krijgt je toch spierpijn, zorg dan dat je spieren warm blijven, bv door een bad te nemen of door een warmtebron dicht bij de pijnlijke spieren te plaatsen.

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

Spierpijn kan ook verlicht worden middels massage. Dit zorgt voor een goede doorbloeding, zodat de afvalstoffen snel afgevoerd worden.

Tenslotte kunnen ook bepaalde medicijnen en pijnstillers toegepast worden, maar wees hier wel voorzichtig mee.

Alternatieve benaming(en): -
Risicosporten: -
Gepubliceerd in: Andere blessures

Blessures behandelen met KT-Tape

Veel blessures zijn goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de spieren en pezen aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning waardoor de spieren ontspanen. Daarnaast heeft deze tape een positieve werking op het fysiologische herstel, iets wat "gewone" sporttape niet kan.