Steek in de zij

social-buttons
Steek in de zij

De meeste sporters hebben tijdens het sporten wel eens last gehad van steek in de zij. Deze pijn is scherp, en net onder de ribbenkast gelokaliseerd, meestal aan de rechter kant. Het komt vooral vaak voor bij hardlopers en dwingt atleten vaak te vertragen totdat de pijn afneemt. Bijna de helft van alle hardlopers heeft er geregeld last van. Gelukkig is het meestal een vrij onschuldige pijn die bij het nemen van rust weer overgaat, maar er zijn ook mensen die er meer last van hebben, tot buikkrampen toe.

Oorzaak

De oorzaak van steek in de zij is niet helemaal duidelijk, maar over het algemeen wordt aangenomen dat het te maken heeft met het bewegen van de darmen door het sporten. Ook krijgen de darmen tijdens het sporten minder zuurstof omdat het meeste bloed naar de spieren gaat in plaats van de darmen.

Symptomen

Het belangrijkste symptoom is natuurlijk de typische steek in de zij. Bij rust gaat deze pijn meestal snel weer weg.

Behandeling

Als je last hebt van steek in de zij kun je het beste stoppen met sporten en rust nemen. Meestal gaat het vrij snel over. Begin daarna weer rustig, om te voorkomen dat het gelijk weer de kop opsteekt. Niet te veel eten voor het sporten helpt om het te voorkomen. Veel vocht drinken werkt juist positief, en dan liefst gewoon water, suikerrijke sportdrankjes kunnen ook negatief werken.

Je hand in de zij drukken op de pijnlijke plek helpt vaak ook mee om de pijn snel te verminderen. Druk wel rustig. Een beetje voorover buigen kan ook helpen. Zorg voor een rustige ademhaling.

Verder kun je om het te voorkomen zorgen voor een goede conditie, en een goede warming-up voor elke sport activiteit.

Alternatieve benaming(en): -
Risicosporten: Hardlopen
Gepubliceerd in: Andere blessures

Blessures behandelen met KT-Tape

Veel blessures zijn goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de spieren en pezen aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning waardoor de spieren ontspanen. Daarnaast heeft deze tape een positieve werking op het fysiologische herstel, iets wat "gewone" sporttape niet kan.