Zadelpijn

social-buttons
Zadelpijn

Zadelpijn is een echte fiets blessure. Het komt vooral voor bij ongeoefende fietsers, of fietsers die een veel langere tocht maken dan ze gewend zijn. In de meeste gevallen is het niet echt een probleem, maar gewoon even vervelend, en trekt het weer weg, net als spierpijn. Zadelpijn is een verzamelterm voor pijnklachten aan het zitvlak. Soms is het dus gewoon een tijdelijk pijnlijk gevoel, maar soms is de huid opengeschuurd en is het vervelender. Zeker als je tijdens een vakantie of voor je werk niet kunt stoppen met fietsen is het vervelend. Gelukkig is er op verschillende manieren wel wat aan te doen, het zij door training, hetzij door goed materiaal te gebruiken.

Oorzaak

Voor zadelpijn zijn meerdere oorzaken aan te wijzen:

  • Slecht materiaal: een slecht zadel met onregelmatigheden vergroot de kans op zadelpijn
  • Slechte houding: Let op je houding, een verkeerd afgestelde fiets kan het probleem zijn. Vooral de zadelhoogte afstelling is belangrijk
  • Ongetraindheid
  • Ongeschikte en slecht gewassen fietskleding: Zorg in ieder geval dat je een goede fietsbroek met zeem draagt

Symptomen

Belangrijkste symptoom van zadelpijn is de vervelende pijn aan je zitvlak. Meestal is het niet een specifieke plek, dus verzitten helpt dan ook niet. Soms kan de huid openschuren en ontstaat een schaafplek. Een doof gevoel in de genitaliƫn komt ook veel voor, door afsluiting van de doorbloeding.

In extreme gevallen spelen andere klachten mee, zoals steenpuisten en cystes van de zweetklieren en talgklieren.

Behandeling

Behandelen zal in de meeste gevallen niet nodig zijn, behalve in de ernstige gevallen natuurlijk. Meestal gaat de pijn vanzelf over. Voorkomen is beter. Zorg gewoon voor goede fietskleding, zet je zadel goed, en zorg dat je getrained bent.

Alternatieve benaming(en): -
Risicosporten: Fietsen
Gepubliceerd in: Voetblessures

Blessures behandelen met KT-Tape

Veel blessures zijn goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de spieren en pezen aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning waardoor de spieren ontspanen. Daarnaast heeft deze tape een positieve werking op het fysiologische herstel, iets wat "gewone" sporttape niet kan.