Hamstring blessure

social-buttons
Hamstring blessure

De hamstring blessure komt veel voor bij tennis spelers, hockeyers en voetballers. Bij een hamstring blessure is er sprake van een scheur(tje) of verrekking in een van de spieren van de achterkant van het bovenbeen. De hamstring is niet 1 spier, maar een groep van verschillende spieren. Overbelasting en een gebrekkige warming-up dragen vaak bij aan het ontstaan van deze sportblessure. Spierversterkende oefeningen kunnen helpen de blessure te voorkomen.

Oorzaak

Oorzaak van een hamstring blessure is vaak een plotselinge, explosieve krachtsinspanning, zoals een sprint, een sprong, of een poging nog net een bal te halen. Om deze reden komt deze sportblessure relatief vaak voor bij tennissers, voetballers, hockeyers e.d. De kans op ontstaan wordt vergroot bij stijve spieren, vermoeidheid, gebrek aan training, of als geen goede warming-up wordt gedaan,

Symptomen

Zodra de blessure zich voordoet voel je een plotselinge, kramp-achtige pijn. Na een tijdje kan de plek ook zichtbaar worden door een blauwe bloeduitstorting. In ernstige gevallen is een zwelling, of juist een deuk in de spier zichtbaar. Ook voelt de hamstring stijf aan. In het meest extreme geval kan de hele spier gescheurd zijn.

Behandeling

Hoe behandel je je hamstring blessure? Net als bij een zweepslag blessure moet je de volgende punten in acht nemen:

  • Rust houden, stop direct met sporten en vermijd activiteit zo veel mogelijk
  • Koelen met ijs (niet direct op de huid)
  • Drukverband aanleggen op de getroffen plek op de hamstring
  • Hoog houden van het been

Met deze maatregelen zal de blessure over het algemeen goed genezen. Neem wel je tijd om weer met sporten te beginnen. Er kan een zwakke plek in de hamstring blijven die snel opnieuw geblesseerd kan raken. In extreme gevallen kan een spier helemaal gescheurd zijn. Dan is een operatie noodzakelijk.

Ter preventie kan het zinvol zijn om spierversterkende oefeningen te doen.

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

Alternatieve benaming(en): -
Risicosporten: Tennis, voetbal
Gepubliceerd in: beenblessures

Hamstring blessures behandelen met KT-Tape

Hamstring blessures zijn typisch goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over het been aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de spieren en helpt het fysiologische herstel.