Kramp

social-buttons
kramp

Bij het optreden van spierkramp trekken de spieren onwillekeurig samen, zonder dat je er wat aan kunt doen. Kramp kan in veel spieren optreden, maar komt het meest voor in de benen, en met name in de kuiten. Vooral voetballers hebben er vaak last van, maar ook bij zwemmers komt het soms voor na het afzetten van het keerpunt. Veel mensen hebben er ook spontaan last van 's ochtends in bed. Kramp kan zeer pijnlijk zijn, en ook nadat de krampscheuten over zijn is het soms nog even pijnlijk door wat kleine beschadigingen in de spiervezels. Vochttekort en vermoeidheid spelen een rol bij het ontstaan van kramp.

Oorzaak

De oorzaak van kramp is niet altijd makkelijk aan te geven. De directe oorzaak is een overdreven impuls van de zenuwen naar de spieren waardoor ze te veel samenspannen. Hoe dit proces precies in zijn werk gaat is niet helemaal duidelijk. Zaken die het ontstaan van kramp veroorzaken zijn vermoeidheid, vochttekort, maar ook een verkeerde houding. Bij sommige sporten als bv voetbal treedt het vaak op als de sporters aan het eind van de wedstrijd vermoeid en uitgedroogd zijn. Ook een tekort aan bepaalde mineralen en glucose veroorzaakt soms spierkramp.

Symptomen

De symptomen van deze blessure zijn natuurlijk de acuut optredende samenspanning van de spier en de daarmee gepaard gaande pijn. De spier voelt erg hard aan. Meestal duurt de kramp enkele seconden, over het algemeen niet langer dan 10-20 seconden. Soms kun je de kramp net voordat hij daadwerkelijk optreedt even voelen aankomen, vaak knalt deze er ook in een keer in.

Bij een hevige kramp aanval kunnen er soms kleine beschadigingen in de spieren optreden, waardoor je nog een paar dagen last hebt.

Behandeling

Voorkomen is altijd het beste, en de makkelijkste manier om dat te bereiken is door tijdens het sporten op tijd en genoeg te drinken.

Heel soms kun je de spierkramp voor zijn voordat hij daadwerkelijk inzet. Zo kun je een kuitkramp soms voor zijn door de tenen naar het scheenbeen te trekken. Op dezelfde manier kun je na de kramp aanval heel voorzichtig iets rekken. Dit voorkomt dat je nog een tijdje last hebt van de blessure. Pas wel op dat je niet te hard rekt, anders kan er schade ontstaan door kleine spierscheurtjes.

Doe dus altijd voorzichtig na het weggaan van de kramp. Als je direct doorgaat met sporten kan het anders zelfs nog een keer toeslaan.

Kijk eventueel hier voor meer informatie over hallux valgus.

Alternatieve benaming(en): Spierkramp
Risicosporten: Voetballen, zwemmen
Gepubliceerd in: Beenblessures

Blessures behandelen met KT-Tape

Veel blessures zijn goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de spieren en pezen aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning waardoor de spieren ontspanen. Daarnaast heeft deze tape een positieve werking op het fysiologische herstel, iets wat "gewone" sporttape niet kan.