Zweepslag

social-buttons
Zweepslag

Een zweepslag is een plotselinge scheur in het spierweefsel. Bij het ontstaan van deze beenblessure voel je vaak een plotselinge pijnscheut, vandaar de naam. Verder sporten is vrijwel direct onmogelijk, zelfs gewoon lopen kan al moeilijk en zeer pijnlijk zijn. Op zich kan de zweepslag blessure in allerlei spieren optreden, maar meestal treedt het op in de kuitspier, aan de binnenzijde van het been, en soms ook in het bovenbeen. Bij een zweepslag blessure ontstaat vaak een zwelling of bloeduitstorting.

Oorzaak

Een zweepslag blessure ontstaat bij een plotselinge krachtsinspanning, of explosief bewegen. Tennis is bv een typische risicosport, maar ook sprinters, volleyballers en voetballers krijgen het vaak. Soms wil het ook wel eens optreden bij vrouwen die na een paar dagen op hoge hakken lopen (wat de kuitspier verkort) weer op gewone schoenen lopen.

Symptomen

Een typisch zweepslag symptoom is de plotselinge pijn die optreedt bij deze sportblessure. Soms is de spierscheuring zelfs hoorbaar, alsof er iets knapt. Daarna houdt de pijn aan, zij het minder dan de acute pijn van het moment van ontstaan van de blessure. Na verloop van tijd zal vaak een zwelling en een bloeduitstorting zichtbaar worden. Als een grote scheuring is opgetreden kan zelfs een inkeping in de spier te zien zijn.

Behandeling

Zodra een zweepslag blessure optreedt is het zaak snel te handelen:

  • Stop met belasten
  • Ga zitten, met het been omhoog
  • Leg een drukverband aan
  • Koel de getroffen plek met ijs

De spierscheuring geneest over het algemeen uit zichzelf als deze matregelen genomen worden. Als de ergste verschijnselen na een paar dagen zijn vermindert kun je in lichtere gevallen weer beginnen met voorzichtig belasten. Zodra het toch pijnlijk wordt moet je gelijk stoppen met belasten. Begin met krukken, maar loop normaal, wikkel je voet gewoon af. Ook zwemmen, en in een later stadium fietsen kan een goede manier zijn om in beweging te blijven.

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

In ernstige gevallen, of als de pijn blijft aanhouden is het zaak om een dokter te raadplegen.

Alternatieve benaming(en): Tenniskuit, tennisleg, coup de fouet
Risicosporten: Tennis, volleybal, atletiek
Gepubliceerd in: Beenblessures

Zweepslag behandelen met KT-tape

Zweepslag is vaak te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de knie aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning en versnelt het fysiologische herstel van de spieren en pezen.