Golfelleboog

social-buttons
Golfelleboog

Een golfelleboog heeft weinig met golf te maken, al zullen er zeker golfers zijn die last van deze sportblessure hebben. Ook tennisers hebben er soms last van, of niet-sporters door andere overbelasting. De verschijnselen van een golfelleboog lijken op die van een tenniselleboog, maar waar bij een tenniselleboog blessure de klachten aan de buitenkant van het ellebooggewricht optreden, zit de pijn bij een golfelleboog aan de binnenkant van de elleboog.

Oorzaak

De oorzaak van een golfelleboog is verkeerd en te intensief gebruik van de spieren van de onderarm die aanhechten aan de binnenkant van de elleboog. Ongetrainde armspieren vergoten de kans op deze blessure. Dit kan best het golfen zijn, maar ook tennis. Bij tennis kan de golfelleboog ook ontstaan door verkeerde of verkeerd bespannen rackets, veel gebruik van topspin of zeer krachtig opslaan. Ook sporten waarbij langdurig en krachtig iets vastgepakt wordt kunnen deze blessures veroorzaken, bv windsurfen, of rotsklimmen.

Niet-sporters kunnen een golfelleboog krijgen door zwaar werk zoals bijvoorbeeld een schroevendraaier.

Symptomen

De symptomen van een golfelleboog blessure zijn een zeurende pijn aan de binnenkant van de elleboog. De pijn kan soms zo erg zijn dat bepaalde bewegingen zeer pijnlijk zijn, soms zelfs hele lichte bewegingen zelfs, zoals het met gestrekte vingers iets oppakken, of een balletje kneden.

Op basis van deze symptomen is de diagnose meestal vrij snel te maken. Diepgaander onderzoek mbv rontgen-foto's of MRI-scans is dan onnodig.

Behandeling

Golfelleboog behandeling is niet altijd nodig. Natuurlijk moet de blessure met rust ontzien worden, en er niet fanatiek doorgesport worden, maar als daar op gelet wordt zal de blessure vaak na enkele maanden vanzelf overgaan. Bepaalde rek- en strekoefeningen kunnen de genezing wel versnellen.

Als de blessure niet vanzelf overgaat is het zaak een goede fysiotherapeut op te zoeken. Er kan dan gekozen worden om de golfelleboog met ijs te koelen, ontstekingsremmers toe te passen of bepaalde oefeningen. Soms kan rust geforceerd worden door de arm in te gipsen. 

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

In extreme gevallen kan gekozen worden voor  injecties met corticoide, of zelfs een operatie. Bij een dergelijke operatie worden de aanhechting spieren van de onderarm losgemaakt, en het ontstoken deel verwijderd. Zo'n operatie kan eventueel complicaties opleveren.

Alternatieve benaming(en): Epicondylitis medialis, golferselleboog
Risicosporten: Golf, tennis
Gepubliceerd in: Elleboogblessures

Golfelleboog behandelen met KT-Tape

Golfelleboog is vaak goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de elleboog aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de elleboog en helpt daarnaast het fysiologische herstel waardoor de elleboog sneller geneest.