Tenniselleboog

social-buttons
Tenniselleboog

Tenniselleboog blessures komen vaak voor. Een tenniselleboog hoeft niet per se door tennissen veroorzaakt te worden, maar het komt wel zeer vaak voor bij tennissers. Bijna de helft van alle tennis beoefenaars heeft er ooit wel eens last van gehad. Deze sportblessure ontstaat door overbelasting of irritatie van de strekspieren in de onderarm. Hierdoor ontstaat een irritatie bij de aanhechting van de spieren aan de buitenzijde van de elleboog. Het is een irritante blessure die meestal een paar maanden aanhoudt. Gelukkig gaat de blessure normaal gesproken vanzelf over als je rekening houdt met de aandoening. Helaas is dit niet altijd het geval, en is nadere behandeling nodig.

Oorzaak

Het spelen van tennis kan zeker een oorzaak zijn van een tenniselleboog, maar ook niet sport-gerelateerde activiteiten kunnen hiertoe bijdragen. Vooral zware krachten uitgeoefend door de onderarm zijn het probleem. De blessure ontstaat meestal niet plotseling, maar geleidelijk (uitzonderingen daargelaten). Er ontstaan dan kleine scheurtjes in het weefsel aan de buitenkant van het elleboog gewricht (bij de aanhechting van de spier van de onderarm), wat uiteindelijk leidt tot een ontsteking.

Symptomen

De klachten van een tenniselleboog zijn pijnklachten aan de elleboog, aan de buitenkant. De pijn kan soms uitstralen naar de onderarm en de pols. Vooral bij het aanspannen van de spieren in de arm treedt de pijn op. Ook drukken op de elleboog kan pijnlijk zijn. Bij het tennissen geeft vooral spelen met de backhand klachten, omdat dan juist de strekspieren van de onderarm actief zijn.

Daarnaast kunnen kleine dagelijkse handelingen pijnlijk zijn. Vooral draaien en strekken van de onderarm, maar ook het oppakken van kleine voorwerpen of het open duwen van deuren is dan pijnlijk.

Behandeling

Rust is de belangrijkste manier om een tenniselleboog te behandelen, eventueel gecombineerd met koelen met ijs en voorzichtige rek-oefeningen. Soms moet volledig gestopt worden met tennis, in andere gevallen kan voorzichtig doorgespeeld worden. Naast rust kan het soms zin hebben om een brace te dragen tijdens activiteit, al is een genezend effect nooit heel duidelijk aangetoond.

Fysiotherapie wordt ook vaak toegepast bij een tenniselleboog. Meestal is dit een combinatie van oefeningen, shockwave therapie en soms frictioneren (masseren van de ontsteking).

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

Soms wordt een injectie met corticostero├»den toegediend, maar dit is niet altijd effectief op de langere termijn, en herhaalde behandeling kan het peesweefsel verzwakken.

Wel effectief zijn bepaalde rek en strek oefening voor de handen en armen.

Alternatieve benaming(en): Epicondylitis lateralis, tennisarm
Risicosporten: Tennis
Gepubliceerd in: Elleboogblessures

Tenniselleboog behandelen met KT-Tape

Tenniselleboog is vaak goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de elleboog aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de elleboog en helpt daarnaast het fysiologische herstel waardoor de elleboog sneller geneest.