Achillespees ontsteking

Achillespeesontsteking

Achillespeesontsteking is een typische sportblessure. De achillespees is de pees die van de hak naar de kuitspier loopt. Acchillespeesontsteking kan vrij geleidelijk, zonder specifiek trauma ontstaan. De pijn kan vrij zeurend zijn, maar soms ook pijnscheuten veroorzaken. Achillespeesontsteking moet zeker niet onbehandeld gelaten worden, anders bestaat het gevaar dat de achillespees verzwakt en soms zelfs scheurt (achillespees ruptuur). Achillespeesontsteking kan verergerd worden door activiteiten die herhaaldelijk stress op de pees uitoefenen, zoals bv hardlopen. Hardlopen is waarschijnlijk de meest voorkomende oorzaak van deze blessure, met name bij lange-afstands lopers. Vooral bij deze sporters is behandeling lastig omdat ze zo snel mogelijk weer willen hardlopen. Vaak blijken de eerste stappen uit bed (of na een tijd op een stoel zitten) pijnlijk, en moet de achillespees opwarmen voordat de eerste pijn wegtrekt. Het feit dat de pijn na een beetje opwarmen wegtrekt betekent niet dat de blessure dus wel overgaat.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken voor achillespees ontsteking. De meest voorkomende is overpronatie (platvoeten). De voetboog zakt dan als het ware door onder uw gewicht, wat stress uitoefent op de achillespees. Ook het dragen van slechte schoenen kan hiertoe bijdragen. Ook niet opwarmen voor het hardlopen kan de blessure veroorzaken. Daarnaast kan sprake zijn van een te korte achillespees of andere voetafwijkingen.

Symptomen

Typische achillespeesontsteking symptomen zijn pijn en stijfheid in het gebied rond de achillespees. Over het algemeen is dit op een plek een paar cm boven de hak. Net als bij hielspoor begint de blessure geleidelijk en wordt dan erger naarmate je doorgaat met sporten. Ook zijn de klachten bij deze sportblessure meer aanwezig bij het opstarten na een periode van rust of slaap.

Behandeling

Rust is de eerste stap in genezing van achillespeesontsteking. Vooral atleten moete zorgen voor een goede warming-up. Daarnaast zijn er goede stretching-oefeningen beschikbaar.
Ook zijn er in de handel verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals siliconen hielkussens en braces. Vooral hielkussens werken goed door een dempende werking en een lichte verhoging van de hak. Dit vermindert de rek op de achillespees.

Bij voetafwijkingen als overpronatie, platvoeten of holle voeten is het raadzaam bij een podotherapeut steunzolen te laten maken.

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

Tenslotte kan met een Strassburg sock resultaat behaald worden. Deze sok is eigenlijk ontwikkeld voor hielspoor, maar werkt vaak ook goed bij achillespees blessures. Deze sok wordt 's nachts gedragen, en rekt de achillespees en kuitspieren op.

Meer informatie over deze blessure vind je hier: www.hielspoorinfo.nl/achillespees-ontsteking.

Alternatieve benaming(en): Tendinitis achillis, achillobursitis
Risicosporten: Wandelen, atletiek
Gepubliceerd in: Enkelblessures

Achillespeesontsteking behandelen met KT-Tape

Achillespeesontsteking is goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de achillespees aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning en kan de ontsteking in de achillespees aanpakken.