Verzwikte enkel

social-buttons
Verzwikte enkel

Een verzwikte of verstuikte enkel is waarschijnlijk de meest voorkomende sportblessure. Bij vrijwel alle sporten waarbij gesprongen en gerend wordt komt enkelverzwikking geregeld voor. Het gebeurt als de voet omzwikt ten opzichte van de enkel. Door deze verzwikking raken de gewrichtsbanden rond de enkel uitgerekt, en kunnen ze zelfs scheuren. Meestal zwikt de voet naar binnen, soms echter ook naar buiten. Een verzwikte enkel is direct vrij pijnlijk, maar meestal wordt de pijn snel minder. In minder ernstige gevallen kan de activiteit snel weer hervat worden, maar in ernstiger gevallen kan het herstel lang duren, zeker als er gewrichtsbanden gescheurd zijn.

Oorzaak

Een verzwikte enkel kan simpelweg in het huishouden optreden, bv bij het afstappen van een keukentrapje. Meestal echter treedt het op tijdens het sporten of wandelen:

  • Een oneffen ondergrond kan de voet al een beetje uit balans zetten, wat de kans op verzwikken vergroot
  • Tijdens een sprong of zijdelingse beweging
  • Simpelweg "verstappen", zonder dat er een specifieke reden aanwijsbaar is
  • Zwakke enkels of ongetrainde spieren
  • Een eerdere enkelverzwikking waardoor de gewrichtsbanden al wat zwakker zijn
  • Slechte schoenen met weinig steun
  • Symptomen

    Symptoom van een verzwikte of verstuikte enkel is het plotselinge omzwikken van de voet en de scherpe pijn die daarmee gepaard gaat. De pijn is vrij acuut, en wordt meestal snel minder. Bij een beperkte enkelverzwikking kan al vrij snel in ieder geval weer voorzichtig gelopen worden zonder al te veel pijn, in ernstiger gevallen is dit niet mogelijk en is ondersteuning nodig. Vaak wordt de enkel blauw en treedt een zwelling op. Zeker als de zwelling direct optreedt kan dit wijzen op ernstig letsel. Strekken en buigen van het gewricht is lastig.

Behandeling

De beste behandeling na het optreden van een verzwikte enkel is het houden van rust en koelen met ijs. Probeer de enkel niet te belasten en vraag ondersteuning, of ga desnoods met krukken lopen. Om de pijn te verminderen kun je paracetamol innemen. Als de klachten niet te erg zijn zal de verstuikte enkel zelf genezen, en kan bewegen voorzichtig hervat worden.

De beste behandeling na het optreden van een verzwikte enkel is het houden van rust en koelen met ijs. Probeer de enkel niet te belasten en vraag ondersteuning, of ga desnoods met krukken lopen. Om de pijn te verminderen kun je paracetamol innemen. Als de klachten niet te erg zijn zal de verstuikte enkel zelf genezen, en kan bewegen voorzichtig hervat worden. Als de klachten langer aanhouden of als je veel pijn hebt is het het beste om een arts of fysiotherapeut te raadplegen. Deze kan onderzoeken hoe groot de schade is, en of er mogelijk banden geheel of gedeeltelijk gescheurd zijn.

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

Alternatieve benaming(en): Enkelverstuiking enkeldistorsie
Risicosporten: Tennis, voetbal, volleybal
Gepubliceerd in: Enkelblessures

Verzwikte enkel behandelen met KT-Tape

Een verzwikte enkel is soms te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de enkel aan te brengen kun je de oorzaak soms behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de enkel waardoor deze op een stabiele manier ondersteunt wordt.

Oorzaak van achillespeesontsteking

De belangrijkste oorzaak van achillespeesontsteking is overbelasting door sporten en het dragen van slechte schoenen, soms in combinatie met voetafwijkingen als platvoeten, doorgezakte voeten of slappe enkels. Al deze factoren dragen bij aan een onnatuurlijke belasting van de achillespees, waardoor deze beschadigt en mogelijk ontstoken raakt. Vooral sporters op leeftijd zijn kwetsbaar.

Andere oorzaken zijn: