Duimblessure

social-buttons
Duimblessure

Door zijn afwijkende functie en stand verloopt een duimblessure vaak anders dan een blessure aan een van de vingers. Risicosporten voor het krijgen van een duimblessure zijn vooral balsporten als handbal, basketbal, volleybal en korfbal. Deze sporters lopen enerszijds een grote risico om de bal op de duim op te vangen, anderszijds kan de duim "omzwikken" onder grote kracht. Voor dit laatste zijn ook skieƫrs gevoelig, vanwege de manier waarop zij hun stokken vasthouden. De pezen en banden in de duim raken dan verrekt of verzwikt.

Oorzaak

Duimblessures kunnen zowel acuut als geleidelijk ontstaan. Bij een acute duimblessure is de oorzaak vaak een botsing of een bal die verkeerd terecht komt op de duim. De meeste sporters hebben last van een acute duimblessure, ook wel duimverstuiking genoemd. De banden en pezen rond de duim zijn dan verrekt, of soms zelfs gescheurd. In extreme gevallen treedt meer schade op. De banden kunnen totaal afgescheurd zijn, of een van de botjes kan gebroken zijn.

Een overbelastingsblessure ontstaat meer geleidelijk door herhaalde bewegingen, en komt minder vaak voor bij sporters.

Symptomen

Bij een duimverstuiking is bewegen van de duim erg pijnlijk, en hij is vaak gezwollen. Ook een bloeduitstorting treedt vaak op, in de muis van de duim.

Behandeling

Een duimverstuiking kan het best direct na het ontstaan van de blessure behandeld worden. Belangrijk is om de duim niet meer te belasten. Daarnaast moet de duim gekoeld worden met ijs. Ook hooghouden van de duim is belangrijk, gebruik hiervoor eventueel een mitella.

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

Als de blessure gering is kan redelijk snel weer met sporten worden begonnen. Begin met voorzichtige vingeroefeningen. Eventueel kan intapen van de duim helpen in het begin van de revalidatie. Bedenk dat de duim in het begin zwakker is, en snel opnieuw geblesseerd kan raken.

Ga bij ernstiger letsel of aanhoudende pijn naar een arts of fysiotherapeut.

Alternatieve benaming(en): Duimverstuiking
Risicosporten: Volleybal, basketbal, korfbal
Gepubliceerd in: Handblessures

Duimblessures behandelen met KT-Tape

Duimblessures zijn soms te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de duim aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de duim en helpt het fysiologische herstel waardoor deze sneller geneest.