Klimvinger

social-buttons
Klimvinger

Net als de triggerfinger is de klimvinger een typische sportblessure die vaak voorkomt bij sportklimmers en rotsklimmers. Deze sporters belasten hun vingers vaak zeer zwaar, zeker als het volle gewicht gedragen wordt door 1 of 2 vingers. De wijsvinger en de ringvinger zijn het gevoeligst voor een klimvinger, omdat deze vaak het zwaarst belast worden. Bij een klimvinger raken de ringbandjes in de vingers beschadigd of zelfs volledig gescheurd. De blessure ontstaat vaak acuut, tijdens zware belasting. Soms knapt een ringbandje zelfs duidelijk hoorbaar.

Oorzaak

De oorzaak van een klimvinger meestal duidelijk aanwijsbaar, omdat de blessure acuut ontstaat. In de vingers lopen de pezen door een peesschede. Deze peesschede wordt op een aantal plekken op hun plaats gehouden door zogeheten ringbandjes. Bij een klimvinger raakt 1 of soms zelfs meer van deze ringbandjes beschadigd.

Symptomen

Een klimvinger ontstaat acuut, tijdens zware inspanning. Merkwaardig is dat een klimvinger vaak niet erg pijnlijk is. Wel raakt de vinger gezwollen bij het vingerkootje, en soms treedt een bloeduitstorting op.

Behandeling

Het allerbelangrijkst bij de behandeling van een klimvinger is om de vinger direct te ontlasten en zelfs te immobiliseren. Vaak kan het ringbandje dan goed genezen, en kan uiteindelijk weer volledig belast worden.

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

In ernstige gevallen kan ook gekozen worden voor een operatie, al wordt dit tegenwoordig minder gedaan dan vroeger. Een klimvinger operatie kan nodig zijn als er meerdere ringbandjes tegelijk gescheurd zijn geraakt.

Alternatieve benaming(en): Digitus saltans, tendovaginitis nodosa, tendovaginitis stenosans
Risicosporten: Rotsklimmen
Gepubliceerd in: Handblessures

Vingerblessures behandelen met KT-Tape

Vingerblessures zijn soms te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de vingers aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de vingers en helpt het fysiologische herstel waardoor ze sneller genezen.