Triggerfinger

social-buttons
Triggerfinger

De triggerfinger blessure is een blessure die vaak voorkomt bij sportklimmers. De blessure ontstaat vaak bij zware of afwijkend gebruik van de vingers, iets wat typisch is voor rotsklimmen, waarbij vaak veel kracht wordt uitgeoefend op 1 of 2 vingers. De vingers die normaal gesproken de grootste krachten uitoefenen zijn het gevoeligst voor deze sportblessure: wijsvinger, ringvinger en duim (in de volgorde). Ook bij niet sport-gerelateerde activiteiten kan een triggerfinger ontstaan. De geblesseerde vinger voelt pijnlijk aan, en de beweging is beperkt. De bewegingsvrijheid van de getroffen vinger of duim raakt beperkt. Zowel volledig strekken als buigen is moeilijk of onnodig. Omdat de ruststand van de vinger meestal enigszins gebogen is wordt de blessure "triggerfinger" genoemd.

Oorzaak

De oorzaak van een triggerfinger is niet altijd duidelijk, maar zal meestal het steeds opnieuw zwaar belasten van de vingers de oorzaak zijn. De pezen in de vingers lopen door een schede. Door overbelasting ontstaat een ontsteking van deze schede. Bij de peesschede ontsteking ontstaat vaak een zwelling. Deze zwelling beperkt de beweeglijkheid van de vinger vervolgens.

Symptomen

Een typisch triggerfinger symptoom is de gebogen stand van de vinger of duim. Soms is de getroffen vinger pijnlijk, maar dit is niet altijd het geval. Vaak is een zwelling in het gewricht waarneembaar. Ook kan er vocht in de peesschede zitten. Soms kan het bewegen zelfs hoorbaar zijn.

Behandeling

Een triggerfinger kan het best behandeld worden door rust (eventueel geforceerd, met een spalk), gecombineerd met koelen met ijs, en eventueel innemen van ontstekingsremmers.Ook fysiotherapeutische behandeling wordt vaak toegepast, middels lokaal masseren van de zwelling en voorzichtige oefeningen.

In ernstige gevallen kan ook gekozen worden voor een injectie met cortisonen, of soms zelfs een operatie, waarbij de peesschede opengesneden wordt om de pees weer ruimte te geven.

Als weer begonnen wordt met klimmen kan het zinvol zijn de geblesseerde vinger in te tapen.

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

Alternatieve benaming(en): Digitus saltans, tendovaginitis nodosa, tendovaginitis stenosans
Risicosporten: Rotsklimmen, turnen
Gepubliceerd in: Handblessures

Vingerblessures behandelen met KT-Tape

Vingerblessures zijn soms te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de vingers aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de vingers en helpt het fysiologische herstel waardoor ze sneller genezen.