Blessures bij kinderen

social-buttons

Sport is een belangrijke activiteit van kinderen, maar soms kun je geblesseerd raken. Hier volgen enkele tips om blessures te voorkomen Kies een sport die bij het kind past. Het is het beste wanneer aanleg en lichamelijke vermogens van de jonge sporters in overeenstemming zijn met de sport die gekozen is. Helaas matcht het talent van het kind niet altijd met de gekozen sport. Maar vaak kun je het wel een beetje inschatten. Sommige kinderen schoppen uit zichzelf tegen een bal, andere kinderen gooien de bal liever. Weer andere kinderen willen geen balsport maar vinden iets als zwemmen leuk. Pas de keuze voor de sport op de wens van het kind aan. Kinderen die een sport doen die van nature bij hun past hebben minder kans op blessures.

Leg de druk om te presteren niet te hoog op jonge leeftijd. Te vroeg veel trainen heeft geen zin, de ontwikkeling van het kind moet er aan toe zijn. In de sportwereld wordt gedacht dat betere resultaten behaald worden wanneer je op jeugdige leeftijd veel traint. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit niet kunnen bewijzen. Te veel onder druk trainen kan het plezier in de sport nadelig beïnvloeden, en hierdoor ook de prestaties. Ongeacht het niveau waarop kinderen hun sport uitoefenen is het plezier hebben en houden in de sport belangrijk.

Probeer alleen de oefeningen te doen die passen bij de ontwikkeling van het kind. Het is belangrijk om niet de trainingsgewoonten van volwassenen van die sport te projecteren op kinderen zoals bijvoorbeeld duursporttraining. Duursporttraining hoort alleen bij volwassenen en niet bij kinderen.

Voorkom krachttraining op een te jonge leeftijd. Tijdens de groeiperiode krijgen spier en pees aanhechtingen het zwaar te verduren, hetgeen betekent dat men zeer voorzichtig moet zijn met statische oefeningen, waarbij de spieren kracht leveren zonder van lengte te veranderen. Lichte dynamische training, waarbij de spieren hun werk doen terwijl ze zich verlengen en verkorten, zoals bij wandelen en hardlopen, is in de meeste gevallen voldoende. Training met zware gewichten moet vermeden worden. Krachttraining kan een te grote belasting betekenen van gewrichten in het algemeen maar met name de wervelkolom kan overbelast raken.

Zorg voor goede begeleiding. Iedereen die zich bezighoudt met het trainen van kinderen en jongeren moet een zekere basiskennis hebben van de groei en ontwikkeling van het menselijk lichaam. Hoe intensiever de training, hoe meer eisen er aan de begeleiding gesteld worden. Intensieve training van kinderen en jongeren mag alleen plaatsvinden met zorgvuldig onderzoek van de algemene gezondheid.

Training van kinderen en jongeren moet individueel afgestemd worden. De ontwikkelingstoestand, dat wil zeggen de biologische leeftijd van individuen van dezelfde leeftijd kan 4-5 jaar verschillen !

Hieronder wordt globaal aangegeven bij welke leeftijd het type training hoort.

Kinderen van 6-9 jaar

In deze fase is spel, techniek en flexibiliteitstraining belangrijk. Lichte lichamelijk inspanning, vooral in de vorm van spelletjes is een must. Met flexibiliteitstraining kan begonnen worden om de gewrichten beweeglijk te houden. In dit stadium kan ook al een begin gemaakt worden met techniektraining omdat kinderen gemakkelijk leerpatronen aanleren.

Kinderen van 10-12 jaar

In deze fase ligt de nadruk nog steeds op flexibiliteitstraining, techniektraining en een matige lichamelijke inspanning. Een begin van krachttraining kan gemaakt worden. Gebruik hiervoor nog geen gewichten maar maak gebruik van het eigen lichaamsgewicht. Deze leeftijd is uitermate geschikt om reactie en bewegingssnelheid te trainen.

Kinderen van 12-14 jaar

In deze periode kan een start gemaakt worden met het trainen van de algemene conditie. Van duurtraining moet nog even afgezien worden. Op deze leeftijd, die samenvalt met de puberteit treden snelle veranderingen op in de groei en ontwikkeling, zowel in geestelijke als in lichamelijke opzicht. De training moet aan ieders individuele ontwikkelingsniveau zijn aangepast. Het lichaam is in een gevoelige ontwikkelingsperiode, wees daarom voorzichtig met alle vormen van krachttraining.

Kinderen van 15-16 jaar

De basisconditie wordt verder uitgebouwd. Ook kan nu een begin gemaakt worden met duurtraining. Algemene lenigheidsoefeningen zijn nog altijd zeer belangrijk in deze periode. De snelle groei is vaak de oorzaak van stijfheid en onhandig bewegen op deze leeftijd. Maar ook de oorzaak van de eerste blessures. De pezen en spieren van kinderen in de groei worden opgerekt door de groei en moeten zich aan de nieuwe omstandigheden aanpassen.

Op deze leeftijd kan met krachttraining begonnen worden. De belastbaarheid van het skelet wordt steeds groter. Met lichte gewichten kunnen vijftien- tot zestienjarigen een goede heftechniek aanleren. Gebruik hiervoor deskundige begeleiding. Zware gewichten mogen op deze leeftijd nog niet gebruikt worden daar het skelet nog niet is uitgegroeid. Bij de krachttraining is het beter het aantal herhalingen per oefening op te voeren dan het gewicht per oefening te verhogen. Het is belangrijk de rug te beschermen tegen overbelasting door bij het gewichtheffen een goede techniek aan te leren.

Kinderen ouder dan 16 jaar

De training worden nu meer gespecialiseerd en verschilt niet veel van de training van volwassenen. Meisjes bereiken hun volwassen krachtniveau meestal tussen 16-18 jaar, terwijl jongens zich verder ontwikkelen tot 18-20 jaar.