Jumper's knee

social-buttons
jumpers knee

Jumpers knee is de engelse benaming voor springersknie, maar aangezien jumpers knee de gangbare term is geworden voor deze sportblessure zal deze term hier gehanteerd worden. Jumpersknee is een overbelastings-blessure van de kniepees. Voral bij sporten met snelle, korte bewegingen treedt deze blessure op, (bv badminton, volleybal). Helaas is een jumpersknee een overbelastingsblessure die niet snel overgaat. Je zult dus je tijd moeten nemen om van deze knieblessure te genezen.

Oorzaak

Een jumpersknee ontstaat meestal door overbelasting. Te weinig kracht in de bovenbenen, gebrek aan training of slechte springtechniek hebben vaak ook met het ontstaan van de blessure te maken. De blessure ontstaat meestal bij het landen na een sprong of springbeweging als te diep wordt doorgezakt. Slechte schoenen kunnen ook een oorzaak zijn.

Bij een jumpersknee raakt de knieschijfpees (patellapees) vlak onder de knieschijf (patella) geïrriteerd of ontstoken. Juist deze pees is erg gevoelig voor de grote krachten die bij een sprong worden uitgeoefend.

Symptomen

De ergste pijn treedt op bij springen en neerkomen, hardlopen, aanzetten en traplopen. Ook kan direct na een periode van rust in bed of op een stoel extra pijn optreden die verminderd na wat opwarmen. De locatie van de pijn is net onder de knieschijf. De pijn is vaak zeurend aanwezig, maar kan extra aanwezig zijn bij belasting als springen en rennen. Ook kunnen de dijbeenspieren gespannen en stijf aanvoelen.

Behandeling

In de eerste plaats is rust nodig om de pezen engewrichten te ontzien en te voorkomen dat de blessure erger wordt. Totale stilstand is echter ook niet goed, dus probeer op een rustige manier wel in beweging te blijven. Wijk eventueel uit naar andere sporten die de knie niet belasten, zoals zwemmen, of rustig wandelen. Koelen met is en patelle bandjes kunnen ook bijdragen aan herstel.

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

Bij langdurige aanblijven van de springersknie blessure is fysiotherapie vaak effectief. De therapie zal daarbij vooral bestaan uit voorzichtige kracht oefeningen. Ook met shockwave therapie worden vaak gede resultaten behaald.

Alternatieve benaming(en): Springknie
Risicosporten: Volleybal, tennis, badminton
Gepubliceerd in: Knieblessures

Jumper's knee behandelen met KT-tape

Knieblessures als jumpers knee zijn vaak te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de knie aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de knie en helpt het weefsel te ondersteunen.