Kraakbeen blessure

social-buttons
kraakbeen blessure

Kraakbeen blessures zijn typische knieblessures. Het is een soort glad en veerkrachtig weefsel dat zorgt dat de structuren in de knie soepel langs elkaar kunnen bewegen. Kraakbeen komt ook op andere plekken in het lichaam voor, maar het kraakbeen in de knie moet zo veel krachten opvangen dat blessures hierin snel voorkomen. Kraakbeenletsel kan zowel geleidelijk optreden, door bv artrose of slijtage (zie blessures bij ouderen) als door plotseling opgelopen trauma, vooral sportblessures in de praktijk.

Oorzaak

Er zijn twee belangrijke oorzaken aan te wezen voor het ontstaan van kraakbeenletsel:

  1. Geleidelijk: door bv artrose (slijtage), of artritis (gewrichtsontsteking). In deze vorm treedt de blessure logischerwijs vaak op bij ouderen.
  2. Plotseling: Een acuut optredend trauma als gevolg van een val of verkeerde beweging. In dat geval gata het meestal om sportblessures, waarbij vooral voetbal en skie├źn berucht zijn.

Door de beschadiging functioneert het kraakbeen niet meer goed, en kunnen de structuren in de knie gaan 'schuren'.

Ook eerder opgelopen knieblessures kunnen door een verminderde functie bijdragen aan versnelde kraakbeenslijtage.

Symptomen

Als het kraakbeen in de knie beschadigd is, doet bewegen vaak pijn. Waar deze pijn zich voordoet hangt af van de lokatie van de beschadiging. Sommige vormen van deze aandoening doen bv vooral pijn bij wandelen, andere juist bij fietsen. Ook is het vaak zo dat de ergste pijn bij het beginnen met bewegen optreedt, zogenaamde opstartpijn. In een meer gevorder stadium zal de pijn meer continue aanwezig zijn.

Ook kan er soms een zwelling gevoeld of gezien worden, doordat er vocht in de knie zit.

Behandeling

Afhankelijk van hoe erg de blessure is kan behandeling soms vrij simpel zijn,maar soms is een meer ingrijpende behandeling nodig, zoals bv een operatie. Het is daarom erg belangrijk een correcte diagnose te stellen. Daarom is het het beste om niet te veel zelf te dokteren, maar naar een goed arts, fysiotherapeut of orthopeed te gaan.

Als de schade mee blijkt te vallen kan de behandeling mogelijk bestaan uit alleen een aangepast zooltje of een brace.

Alternatieve benaming(en): -
Risicosporten: Voetbal, atletiek
Gepubliceerd in: Knieblessures

Kraakbeen blessures behandelen met KT-tape

Knieblessures als kraakbeen blessures zijn vaak te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de knie aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de knie en helpt het weefsel te ondersteunen.