Kruisband blessure

social-buttons
Kruisband blessure

In de knie zitten een aantal kruisbanden die het kniegewricht ondersteunen. Ze verbinden onderbeen, bovenbeen, en het tussenliggende kraakbeen. De meeste kruisband blessures ontstaan aan de belangrijkste van deze banden, de voorste kruisband. Deze zorgt samen met andere kruisbanden, spieren en de beide meniscussen voor samenhang en stabiliteit van de knie. Vooral sporten waarbij veel plotselinge, draaiende bewegingen worden gemaakt zijn verantwoordelijk voor deze blessure.

Oorzaak

Vooral bij een plotselinge, draaiende beweging, maar soms ook bij direct contact met een tegenstander, of een val kan de voorste kruisband beschadigen. De knie wordt dan ook meestal direct dik. Deze blessure komt dan ook vooral veel voor bij contact sporten als voetbal en basketbal, of sporten waarbij veel gesprongen wordt (volleybal, handbal). Skiën veroorzaakt de blessure ook vaak.

Symptomen

In enkele gevallen hebben mensen niet eens door dat hun kruisband beschadigd is. Waarschijnlijk hebben deze mensen spieren rondom de knie die sterk genoeg zijn om het gemis op te vangen.

De meeste mensen zullen echter het gevoel hebben dat hun knie instabiel is. Ze heben direct het gevoel "door de knie" te zijn gegaan.

Behandeling

Grofweg zijn er 2 manieren om een voorste kruisband blessure te behandelen, namelijk door de spieren te trainen, en er dus mee te leren omgaan enerszijds of anderszijds: opereren, en een nieuwe kruisband aan te maken.

  • Trainen: Door verschillende trainingen kunnen de spieren rond de knie en de bovenbenen kan de instabiliteit mogelijk opgevangen worden. Als de instabiliteit op deze manier opgevangen kan worden is een operatie niet nodig.
  • Als met training de instabiliteit van de knie en de kruisband niet opgevangen kan worden zal een operatie van de kruisbanden nodig zijn. Er wordt dan een vervangende kruisband gecreerd, meestal uit lichaamseigen weefsel, bv de kniepees of de hamstring pezen. Tegelijkertijd kan eventueel gekeken worden naar beschadigingen van de meniscus. Meestal is een verblijf van 2-3 dagen in het ziekenhuis noodzakelijk, en zal een paar weken gerevalideerd moeten worden.

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

Alternatieve benaming(en): -
Risicosporten: Voetbal, volleybal, basketbal, skiën
Gepubliceerd in: Knieblessures

Kruisband blessures behandelen met KT-tape

Knieblessures als kruisband blessures zijn vaak te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de knie aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de knie en helpt het weefsel te ondersteunen.