Versleten knie

social-buttons
Versleten knie

In de knie komen de uiteinden van de botten in het bovenbeen en het onderbeen samen. De uiteinden van deze botten zijn bekleed met kraakbeen. Als het kraakbeen van het gewrichtsoppervlak beschadigd raakt, is er sprake van slijtage of  arthrose. De pijn van een versleten knie kan op verschillende plekken in de knie gevoeld worden, en meestal het sterkst tijdens wandelen of traplopen, terwijl fietsen vaak nog redelijk probleemloos gaat. Meestal beginnen de klachten geleidelijk. Het is een van de meest voorkomende knieblessures.

Oorzaak

Een directe oorzaak is vaak niet aanwijsbaar, omdat de klachten geleidelijk ontstaan, om daarna geleidelijk sterker voelbaar worden. Eerder opgelopen knieblessures of meniscus letsel vergroten wel de kans op een versleten knie, net als (extreme) overbelasting. Natuurlijk is ook leeftijd een factor, oudere mensen zullen eerder last van deze blesure hebben.

Symptomen

Een geleidelijk erger wordende pijn in het kniegewricht is het belangrijkste symptoom van een versleten knie. Aanvankelijk zal de knie vooral tijdens belasting pijn doen. Later kan dit ook het geval zijn in rust. Stijfheid in de knie zal ook vaak optreden, de beweeglijkheid van de knie wordt dan minder, en strekken en buigen van de knie wordt lastig. Soms voelt de knie ook warm en gezwollen, vanwege optredende ontstekingen en vocht.

Om de diagnose vast te stellen kan ook met rontgenfoto's of MRI-scans de diagnose bevestigd worden. Eventuele beschadigingen en botwoekeringen zijn dan goed te zien.

Behandeling

Een versleten knie is niet eenvoudig zelf te behandelen. Voorkomen is natuurlijk wel een mogelijkheid. Rustig sporten zonder overbelasting zorgt voor sterke botten en spieren en veroorzaakt geen overbelasting. In rust geregeld van houding veranderen is ook goed voor de soepelheid van de gewrichten.

Als de knie daadwerkelijk versleten is zal waarschijnlijk een knieprothese nodig zijn. Een knieprothese of kunstknie zal middels een opartie door een orthopedisch chirurg aangelegd worden. Het beschadigde deel van de knie wordt dan door kunststof vervangen. Revalidatie zal nodig zijn na de operatie.

Helaas heeft een knieprothese een beperkte levensduur. Na een jaar of tien zal een nieuwe prothese nodig zijn.

Alternatieve benaming(en): Knie arthrose
Risicosporten: Voetbal, hardlopen
Gepubliceerd in: Knieblessures

Knieblessures behandelen met KT-tape

Knieblessures zijn vaak te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de knie aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de knie en helpt het weefsel te ondersteunen.