Blessures bij ouderen

social-buttons

Ook oudere sporters hebben last van blessures die worden veroorzaakt door overbelasting. Maar ook acute klachten zoals spierscheuren en peesblessures komen voor. De behandeling van blessures bij ouderen is vaak complexer dan bij kinderen of jong volwassenen. Kan er bij kinderen vaak gezegd worden dat met twee weken rust de blessure weer over is, geldt dat bij ouderen zelden. Oudere sporters hebben het nadeel dat het lichaam minder snel herstelt dan een jong iemand. Dus van een blessure hebben ouderen vaak langer last. Ouderen hebben vaak meer factoren waar ze alert op moeten zijn bij het bewegen en trainen dan jongeren. De functie van longen en hart gaat achteruit naarmate je ouder wordt. De spiermassa wordt geleidelijk aan minder. Door deze factoren gaat ook de belastbaarheid achteruit. Naast deze achteruitgang neem ook nog eens de kans op hart en vaatziekten toe naarmate de leeftijd vordert. Soms zijn er ook nog andere klachten zoals COPD ,diabetes, of overgewicht waar rekening mee moet worden gehouden voor het bepalen van het juiste belastbaarheidsniveau. Doordat de oudere mens minder snel herstelt na blessures en dat er vaak sprake is van complexere pathologische situatie is voorkomen van blessures belangrijk. Ga bijvoorbeeld onder begeleiding sporten bij een vereniging of bij een fitnesscentrum. Is er sprake van pathologie die veel deskundigheid vereist schakel dan een (sport) arts of fysiotherapeut in.

Fitnesscentra en sportclubs

Ouderen verbeteren hun kracht, conditie en balans vaak in het fitnesscentrum. Hier kun je goede begeleiding krijgen bij het bepalen van welke oefeningen zinvol zijn en hoe zwaar de belasting moet worden afgesteld. Helaas is dit ook een plek waar veel blessures bij ouderen ontstaan. Vaak zijn dit overbelasting blessures. Belangrijk is om naar een fitnesscentrum te gaan waar goede begeleiding is. Zorg dat er iemand is die de uitvoering van de oefeningen kan beoordelen en het belastbaarheidsniveau kan instellen. Dit kan blessures veroorzaken.

Ook andere afwijkingen kunnen deze voetblessure mede veroorzaken. Denk bv aan artrose, holle voeten of platvoeten e.d.

De neiging bestaat om uit eigen initiatief de grenzen te verleggen en steeds een kilootje extra te willen gebruiken bij het trainen. Als jongeren dit doen krijgen ze misschien last van spierpijn en na enkele dagen rustig aan doen zijn ze van de pijn af. Als ouderen iets overbelasten zijn de gevolgen vaak wat ernstiger. Vaker zijn pezen overbelast, botten en gewrichten kunnen gaan ontsteken en de hersteltijd is vaak lang. Doe daarom regelmatig een sportmedisch onderzoek zodat je kunt trainen op een niveau dat je aankunt. Bij de betere fitnesscentra wordt hierop gelet. Waar ook op gelet dient te worden is de volgorde en opbouw van de oefeningen. Een goede warming up is belangrijk waarna cardiovasculaire oefeningen gedaan worden, daarna krachtoefeningen, hierna eventueel balansoefeningen en een cooling down.

Hardlopen

Een andere oorzaak van blessures is hardlopen. Belangrijk is om te letten op goed schoeisel. Daarnaast is hardlopen op asfalt blessure gevoeliger dan bijvoorbeeld in het bos. Ook is het verstandig om looplessen te volgen voor het aanleren van een goede looptechniek. Bij de atletiekverenigingen is vaak goede loopbegeleiding aanwezig. Soms kan het zinvol zijn om met wandelen te beginnen om de looptechniek goed onder de knie te krijgen en vanuit het wandelen op te bouwen richting het hardlopen. Een minder blessure gevoelige loopvorm is nordic walking.

Chronische klachten

Naarmate mensen ouder worden hebben ze grotere kans op chronische pathologie zoals artrose en reumatoïde artritis. Dit zijn aandoeningen die soms gepaard gaan met pijn maar waarvan geen 100 % herstel te verwachten is. Het zijn dan ook geen blessures zoals die bijvoorbeeld bij sporten ontstaan en die met de juiste therapie volledig genezen. Vaak ligt er complexe pathologie aan ten grondslag. Soms is artrose het gevolg van 35 jaar lang zwaar lichamelijke arbeid. Dit zijn dan lichamelijke klachten die niet kunnen worden hersteld. Soms lijken deze aandoeningen wel op blessures. Bij artrose of artritis aan de knie heb je bijvoorbeeld opeens last van je knie, en na een tijdje gaat het ook weer over. De pijn kan lijken op pijn bij een overbelaste pees of overrekte knieband maar heeft een totaal andere oorzaak.

Artrose

Vele gewrichten kunnen aangedaan raken bij ouderen door artrose. Bij artrose lijken delen van het kraakbeen te zijn weggesleten. Mensen die lijden aan artrose hebben vaak last van pijn en ochtendstijfheid in het gewricht dat is aangedaan. De pijn die hiermee gepaard gaat kan bestreden worden met pijnstillers, maar ook beweging/oefening van het gewricht kan helpen. Door gedoseerd te bewegen gaat het kraakbeen beter glijden en is hierdoor minder pijnlijk en minder stijf. Een ander positief effect van beweging is dat de spier en pees structuren om het gewricht heen sterker worden, hierdoor wordt het gewricht als geheel sterker en is hoger belastbaar en hierdoor minder pijnlijk. Tegenwoordig zijn er ook behandelmethoden waarbij de aanmaak van nieuw kraakbeenweefsel wordt gestimuleerd en het weefsel opnieuw wordt aangemaakt.

Reumatoïde artritis

Vele ouderen hebben last van reumatoide artritis. Hierbij ontsteekt het gewricht en wordt het kraakbeen aangedaan. Hiervoor zijn gecompliceerde medicijnen die kunnen worden voorgeschreven door artsen. Belangrijk is om de gewrichten niet over te belasten, maar het blijft tegelijkertijd wel belangrijk om de gewrichten te gebruiken en te bewegen. Kortom gedoseerd bewegen kan een positieve invloed hebben. Bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut kan hierbij zinvol zijn.

Osteoperose

Ook een botbreuk kan op een eenvoudige blessure lijken maar juist bij ouderen is het vaak geen domme pech. Osteoperose is een skeletziekte waardoor je een vergrote kans hebt op botbreuken. Een breuk herstelt zich dan vaak wel maar het lichaam blijft gevoelig voor fracturen. Ook overbelasting + osteoperose kan voor botbreuken zorgen. Na het dertigste levensjaar neemt de botdichtheid af. De botdichtheid kan positief beinvloed worden door belasting, voeding met vitaminde D en calcium. Vallen is een belangrijke aanleiding van botbreuken. Een belangrijke oorzaak van vallen is een verminderde balans. Balansoefeningen kunnen hierbij helpen. Ook kan het verstandig zijn om tijdig met een rollator te gaan lopen en de kans op vallen te verminderen.

Behandeling

In het begin stadium van hallux valgus kan rust veel helpen. Ook kan met simpele hulpmiddelen (nachtspalk) de teen in een gestrekte positie gedwongen worden. Dit geneest de blessure weliswaar niet, maar verlicht de klachten wel. Ook het dragen van goede schoenen is vaak erg effectief.

Als de klachten verergeren zal een operatie nodig zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden, naargelang de exacte aard van de afwijking. Het doel van opereren is om de grote teen in een goede stand te zetten. Dit wordt bereikt door het doorzagen en rechtzetten van het middenvoetsbeentj (chevron-operatie of basis-osteotomie). Hiervoor kan tijdelijk een schroef in het bot nodig zijn. Ook wordt soms het gewricht permanent vastgezet (arthrodesis). Vroeger traden er vaak complicaties op bij dergelijke operaties, maar dit is nu veel minder het geval. Toch heeft zo'n 10% van de patienten toch complicaties in de vorm van pijnlijke of stijve gewrichten, pijn of ontstekingen.

Na ongeveer 6 weken zal de voet gecorrigeerd zijn en bot en bindweefsel weer voldoende aangegroeid. In de tussenliggende periode is het nodig om rust te houden of om met krukken te lopen. De operatie is helaas niet altijd succesvol, soms komen de klachten terug of treden er complicaties op. Neem dit dus altijd goed door met de orthopedisch chirurg die de operatie uit gaat voeren.

Kijk eventueel hier voor meer informatie over hallux valgus.

Alternatieve benaming(en): hallux valgus, bunion, scheve teen
Risicosporten: wandelen, hardlopen
Gepubliceerd in: Voetblessures