Frozen shoulder

social-buttons
Frozen shoulder

De botten in de schouder worden op zijn plaats gehouden door een spier groep die bestaat uit vier afzonderlijke spieren: supraspinatus, infraspinatus, subscapularis en teres minor. Deze spiergroep kan het schoudergewricht zeer specifiek en exacte bewegingen. Het schoudergewricht is een vrij ondiep gewricht, wat betekent dat als de spieren zijn verzwakt, de schouder kan gaan schuiven in het gewricht. Bij een frozen shoulder blessure is de beweeglijkheid van schoudergewricht sterk verminderd. Dit komt vooral omdat het gewrichtskapsel niet meer elastisch is, en soms ook aangetast door vergroeing en verdikking. In een redelijk percentage van de patienten gaat de blessure vanzelf over, in de andere gevallen is behandeling nodig.

Oorzaak

Frozen shoulder komt vaak voor bij beoefenaars van sporten als tennis en volleybal of krachttraining. Vooral sporten waarbij veel bovenhands belast wordt, vooraal eenzijdig, zijn risicovol voor deze blessure.

Als het schoudergewricht en de omliggende spieren worden overbelast, kunnen de spieren rond de schouder verrekt raken en pijn beginnen te doen. Deze gewrichtspijn vertoont kenmerken van artritis en wordt veroorzaakt door ontsteking van de pezen van de schouder.

Symptomen

In het beginstadium van een frozen shoulder blessure voel je lichte pijn. In een later stadium begin je last te krijgen van beperking van de bewegingsmogelijkheden van de schouder. Bewegingen achter de rug of boven de schouder worden dan lastig en pijnlijk. De pijn verergert ook in dit stadium.

Frozen shoulder komt relatief vaak voor bij vrouwen, vooral boven de 40. Ook diabetici hebben een verhoogde kans op de blessure.

Behandeling

 In minder ernstige gevallen van frozen shoulder gaat het vanzelf over na een tot anderhalf jaar. Behandeling is dan niet nodig, maar wel geduld. Zorg dat de schouder in die tijd niet te veel belast wordt. Eventueel kun je met behulp van een fysiotherapeut oefeningen doen om het herstel te versnellen. 

Ook worden soms ontstekingsremmers toegediend (oraal of via injecties in de schouder), of injecties met corticosteroïden.

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

In extreme gevallen operatief het schoudergewricht opgerekt, maar het nut hiervan is twijfelachtig. Het wordt ook nauwelijks meer gedaan.

Alternatieve benaming(en): Capsulitis adhaesiva, bevroren / stijve schouder
Risicosporten: Tennis, volleybal, gewichtheffen
Gepubliceerd in: Schouderblessures

Frozen shoulder behandelen met KT-Tape

Frozen Shoulder is goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de schouder aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de schouderspieren en pezen waardoor deze ontspannen en genezen.