Schouder uit de kom

social-buttons
Schouder uit de kom

Een schouder uit de kom komt vaak voor als sportblessure. Vooral contactsporten als judo en rugby zijn risicovol, maar ook sporten met heftige arm-bewegingen. Denk aan volleybal en speerwerpen. Als het optreedt raken de banden en pezen in de schouder verrekt. Ze raken daarbij ook verzwakt, en de kans op herhaling is dan groot. Een schouder uit de kom kan erg pijnlijk zijn, maar vooral als je er al vaak last van hebt zijn de banden en pezen zo uitgerekt dat het juist minder pijn gaat doen.

Oorzaak

De oorzaak van een schouder uit de kom is meestal een acute overbelasting, waarbij de spieren rond het schoudergewricht de krachten niet aan kunnen. Dit kan door een ongelukkige val zijn, of door een extreme zwaaibeweging.

Ongetrainde, zwakke spieren vergroten het risico op deze blessure, maar ook opgerekte banden door eerdere schouderblessures.

Symptomen

Bij deze schouderblessure zit de kop van het bot van de bovenarm niet meer in de kom van het schouderblad. Het schouderkapsel zal meestal beschadigd zijn geraakt. Ook kan een van de spieren in de schouder gescheurd zijn.

Deze beschadigingen kunnen ernstige pijn veroorzaken. Ook het terugzetten van de arm in de kom kan even pijnlijk zijn.

Behandeling

Belangrijkste is om de schouder direct weer in de kom te krijgen. Bij al eerder uitgerekte banden gaat dit soms vrij makkelijk, of soms zelfs vanzelf, maar meestal zal het geforceerd moeten gebeuren. Laat dit doen door een medisch geschoold iemand, bv op de eerste hulp in het ziekenhuis, of door een orthopeed, anders is er kans op verdere schade.

Als de schouder weer in de kom zit moet hij enkele weken ontzien worden, om daarna wwer voorzichtig belast te worden. Voorzichtig trainen om de schouderspieren sterk te maken is erg belangrijk, al dan niet onder begeleiding van een fysiotherapeut. Met sterke schouderspieren is de kans op herhaling kleiner.

Alternatieve benaming(en): Schouder impingement, rotator cuff tendinitis
Risicosporten: Voetbal, volleybal, judo
Gepubliceerd in: Schouderblessures

Schouderblessures behandelen met KT-Tape

Schouderblessures zijn vaak goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de schouder aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de schouderspieren en pezen waardoor deze ontspannen en genezen.