Blaren

social-buttons
blaren

Blaren zijn blaasjes onder de huid waar vocht in zit, en ze zijn vaak pijnlijk zolang ze belast worden. Vrijwel iedereen heeft ooit wel eens last van blaren gehad. De eerste kennismaking treedt vaak op bij bijvoorbeeld de avond-vierdaagse, als er een ongebruikelijke druk of wrijving op de huid optreedt. Als de huid ter plekke niet aan deze belasting gewend is ontstaan de blaren. Veruit de meeste sporters hebben last van blaren op de voeten, maar ze kunnen ook ontstaan op de handen, bij bv weekend klussers die langdurig spitten of zagen. Daarnaast zijn er allerlei ziekten die blaren kunnen veroorzaken. Ook bij verhitting kunnen ze ontstaan, dan hebben we het over brandblaren. In deze gevallen kunnen ze overal op het lichaam voorkomen, en moet je altijd een arts raadplegen. We hebben het hier verder over drukblaren.

Oorzaak

Bij gezonde mensen ontstaan blaren vaak bij langdurige wrijving op de huid op plekken waar dit normaal niet voorkomt. Het is dan ook typisch iets voor ongeoefende sporters die een ongebruikelijke activiteit oppakken. Vooral wandelaars hebben hier dus vaak mee te maken bij langere tochten. Vandaar dat de EHBO posten bij 4-daagses er vaak erg druk mee zijn. Soms hebben ook geoefende sporters er mee te maken, als ze nieuwe schoenen dragen waarbij de drukverdeling net iets anders is als bij de vorige. Ook activiteiten met handgereedschappen zijn vaak een oorzaak, en soms kunnen zo ontstaan door slechtzittende kleding, vooral sokken.

Vocht, warmte, of extra schurende omstandigheden kunnen het ontstaan van blaren verergeren, zoals bv zweetvoeten, of vuil in de sokken (bv zand).

Ongewoon lange afstanden lopen kan dus een oorzaak zijn, maar ook ongewone activiteiten als bv werken met een gereedschap als een spade, of een zaag.

Symptomen

De symptomen bij drukblaren zijn in eerste instantie een rode en geiiriteerde huid, gevolgd door het daadwerkelijk ontstaan van de blaar: een holte onder de huid, gevuld met vocht. Verder uitoefenen van druk is dan pijnlijk. Als je er mee doorloopt kan de blaar opengaan en komt het vocht vrij. Er onstaat dan een open wond, die vaak nog pijnlijker is.

Behandeling

Om blaren te voorkomen zou je risico plekken preventief kunnen intapen met sporttape. Pas wel op dat je geen randjes creeƫrt die dan weer blaren veroorzaken. Ook zorgen voor droge, schone voeten, goed zittende, ingelopen schoenen, en naadloze sokken kunnen helpen ze te voorkomen. Ook kun je met sommige blarenpleisters het risico op het ontstaan van blaren te voorkomen.

Als er dan toch een blaar ontstaat kun je die het beste doorprikken:

  • Maak de huid rondom de blaar eerst steriel met bv. alcohol of jodium
  • Maak een naald steriel met alcohol
  • Prik de blaar aan de zijkant door
  • Druk het vocht er uit met een steriel doekje
  • Dek de blaar af met een steriele pleister

Probeer vervolgens de wond te ontlasten door bv ander schoeisel te dragen, of te rusten.

Alternatieve benaming(en): hallux valgus, bunion, scheve teen
Risicosporten: wandelen, hardlopen
Gepubliceerd in: Voetblessures

Blessures behandelen met KT-Tape

Veel blessures zijn goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de spieren en pezen aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning waardoor de spieren ontspanen. Daarnaast heeft deze tape een positieve werking op het fysiologische herstel, iets wat "gewone" sporttape niet kan.