Hallux Valgus (scheve teen)

hallux valgus

Hallux valgus is een voetblessure waarbij de grote teen naar binnen groeit in plaats van recht vooruit. Naarmate de blessure vordert, ontstaat er vaak een bult (bunion) aan de zijkant van de voet, wat soms erg pijnlijk kan zijn. De meest voorkoemde oorzaak is slecht zittende schoenen. Erg veel mensen, maar vooral vrouwen hebben er last van.

Oorzaak

In een aantal studies is gebleken dat de belangrijkste oorzaak van hallux valgus slecht zittende schoenen is. Vooral te kleine schoenen en schoenen met hoge hakken zorgen voor beknelde tenen, wat het naar binnen groeien van de grote teen versnelt. Daarnaast blijkt hallux valgus erfelijk, het komt in de ene familie veel vaker voor dan in de andere.

Ook andere afwijkingen kunnen deze voetblessure mede veroorzaken. Denk bv aan artrose, holle voeten of platvoeten e.d.

Symptomen

Belangrijkste symptoom waar mensen last van hebben is de pijn die komt van de bunion aan de zijkant van de voet. Sommige mensen hebben wel een hallux valgus, maar als er geen pijn wordt geleden hoeft de blessure niet eens behandeld te worden. De pijn kan verminderd worden door ruimer zittende schoenen te dragen.

In ernstige gevallen kan de huid van de voet zelfs ontstoken raken en een open wond ontstaan. Voor een correct diagnose kunnen rontgen foto's noodzakelijk zijn. Op rontgen foto's is de hallux valgus afwijking vaak goed te zien. Hiermee kan bepaald worden of de blessure met hulpmiddelen opgelost kan worden of dat een operatie nodig is.

Behandeling

In het begin stadium van hallux valgus kan rust veel helpen. Ook kan met simpele hulpmiddelen (nachtspalk) de teen in een gestrekte positie gedwongen worden. Dit geneest de blessure weliswaar niet, maar verlicht de klachten wel. Ook het dragen van goede schoenen is vaak erg effectief.

Als de klachten verergeren zal een operatie nodig zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden, naargelang de exacte aard van de afwijking. Het doel van opereren is om de grote teen in een goede stand te zetten. Dit wordt bereikt door het doorzagen en rechtzetten van het middenvoetsbeentj (chevron-operatie of basis-osteotomie). Hiervoor kan tijdelijk een schroef in het bot nodig zijn. Ook wordt soms het gewricht permanent vastgezet (arthrodesis). Vroeger traden er vaak complicaties op bij dergelijke operaties, maar dit is nu veel minder het geval. Toch heeft zo'n 10% van de patienten toch complicaties in de vorm van pijnlijke of stijve gewrichten, pijn of ontstekingen.

Na ongeveer 6 weken zal de voet gecorrigeerd zijn en bot en bindweefsel weer voldoende aangegroeid. In de tussenliggende periode is het nodig om rust te houden of om met krukken te lopen. De operatie is helaas niet altijd succesvol, soms komen de klachten terug of treden er complicaties op. Neem dit dus altijd goed door met de orthopedisch chirurg die de operatie uit gaat voeren.

Kijk eventueel hier voor meer informatie over hallux valgus.

Alternatieve benaming(en): hallux valgus, bunion, scheve teen
Risicosporten: wandelen, hardlopen
Gepubliceerd in: Voetblessures

Hallux valgus behandelen met KT-Tape

Hallux valgus is soms te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de voet aan te brengen kun je de oorzaak soms behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de teen en corrigeert de scheve stand.