Hielspoor

hielspoor of fasciitis plantaris

Hielspoor is een voetblessure die veel voorkomt bij wandelaars en hardlopers. Hielspoor wordt ook vaak met de latijnse naam fasciitis plantaris aangeduid. Deze voetblessure veroorzaakt een vervelende hielpijn. Bij hielspoor is sprake van een peesontsteking van de peesplaat, bij de aanhechting onder de hak. De peesplaat is dikke pees die onder je voet van de hak naar de voorvoet loopt. Op rontgen foto's is daarnaast soms ook een botvormig uitsteeksel te zien. Hielspoor is vernoemd naar dit uitsteeksel, maar lang niet iedereen met deze voetblessure heeft dit uitsteeksel. Hielspoor ontstaat geleidelijk, en zal in het begin vrij weinig pijn veroorzaken, maar naarmate de blessure langer aanwezig is wordt de pijn erger, en het kan zelfs zo erg worden dat simpelweg staan al ondraagbaar is.

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak van de voetblessure hielspoor is overbelasting van de peesplaat onder de voet. Door deze overbelasting wordt te veel trekkracht uitgeoefend op de plek waar de pees aan de hak zit gehecht. Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor dit probleem:

  • Sporten die de voeten belasten door rennen, wandelen, dansen of springen
  • Korte kuitspieren veroorzaken extra spanning op de peesplaat
  • Voetafwijkingen, zoals overpronatie, holle voeten, platvoeten
  • Slecht schoeisel dat niet genoeg steun geeft aan de voetboog. Vooral het lopen op slippers is daarom af te raden. Ook schoenen met weinig demping kunnen hielspoor veroorzaken. Ook moet de schoen goed kunnen afwikkelen
  • Ouderdom: Bij ouderen wordt het dempende weefsel onder hak dunner en zal sneller hielpijn ontstaan.
  • Kinderen: Bij kinderen kan weer de ziekte van Sever hielpijn veroorzaken. Dit is echter geen hielspoor, maar een overbelastingsblessure van de groeischijf van het hielbeen, en dit gaat meestal vanzelf weer over
  • Overgewicht

Symptomen

Hielspoor veroorzaakt pijn onder je hak. Een zeer herkenbaar hielspoor symptoom is de typische ochtendpijn als je net uit je bed stapt. De pijn wordt dan meestal wat minder erg nadat je opgewarmd bent.  Daarnaast kan de peesplaat gespannen en stijf aanvoelen. Ook kan de pijn op onverwachte momenten erger zijn. Autorijden is bv typisch iets wat vaak pijnlijk is door de afwijkende stand van de voet bij het autorijden.

Vooral bij kinderen kan hielspoor ook verward worden met Morbus Sever, iets wat gelukkig vaak vanzelf overgaat.

Behandeling

 Zodra je last van hielspoor hebt moet je beginnen met het behandelen van deze voetblessure. Het gevaar ligt namelijk op de loer dat het chronisch wordt, en dan wort behandeling steeds moeilijker. Als je de behandeling op tijd begint heb je een goede kans dat het overgaat. Rust is waarschijnlijk de belangrijkste behandeling. Daarnaast zijn wat simpele maatregelen soms genoeg. Rustig opwarmen als je toch gaat bewegen, rek-oefeningen doen, vooral voor de kuitspieren, en draag goede schoenen, eventueel met een zooltje met een goed voetbed. Ook zijn in de handel artikelen te verkrijgen die kunnen helpen. Siliconen hakjes kunnen helpen door wat extra demping en de hakverhoging an sich. Daarnaast is de Strassburg Sock een beproefd middel om hielspoor te genezen.

Bij ons in de webshop vind je ook de kinesiotape van KT-Tape. Deze tape heeft andere eigenschappen dan "gewone" sporttape en kan blessures zowel door de actieve ondersteuning als door de genezende werking gericht op de fysiologie genezen en laten herstellen.

Als de blessure niet overgaat is het aan te raden bij een podotherapeut zooltjes op maat te laten maken of naar een huisarts, fysiotherapeut of orthopeed te gaan. Dezen kunnen nog meer therapieen aanbieden, zoals shockwave therapie, injecties met corticosteroïden, massage of eventueel zelfs operaties.

Vooral operaties en injecties zijn controversieel. Ze hebben vaak schadelijke bijwerkingen, en bieden zeker geen garantie op herstel.

Voor nog veel meer informatie over hielspoor kijk je op de website van Hielspoorinfo.

Alternatieve benaming(en): Fasciitis plantaris, peesplaatontsteking
Risicosporten: Wandelen, atletiek
Gepubliceerd in: Voetblessures

Hielspoor behandelen met KT-Tape

Hielpijn is goed te behandelen met kinesiotape. Door de tape over de hiel aan te brengen kun je de oorzaak vaak goed behandelen. Tapen met KT Tape biedt comfortabele en gelijkvormig ondersteuning aan de voetboog waardoor de voet ontspant en de fasciitis plantaris beter kan worden.